fbpx

‘Wat nou als ik nooit een kind krijg?’

Die zin……misschien durf je die niet eens te denken. Wil je die angstige gedachte niet toelaten.

Toen ik te maken had met een onvervulde kinderwens….wist ik niet waar ik het zoeken moest. Gedachten aan een toekomst met eindeloos veel miskramen, niet zwanger worden, enorm veel medische ingrepen, hormoonspuiten, hormoonbuien, verdriet, teleurstellingen.

Alles kwam langs en weer langs en weer langs. Ik denk, dat hoe langer je bezig bent met zwanger worden, hoe beter je je hierin herkent.

Dat repeterende gevoel dat voorkomt uit angst. Angst voor de toekomst. Een toekomst zonder kind. Een toekomst zoals je je dat nooit had voorgesteld. Alles staat op losse schroeven, het hele beeld dat jij bij jouw toekomst had is onzeker.

En die angst….het is logisch dat je dat voelt. Maar wat ik je wil meegeven is dat je wel de keuze hebt om je leven wel of niet te laten regeren door angst.

De relatie tussen angst en stress

Uit angst denk je vaak vooral aan wat je niet wil dat gebeurt: dat je nooit een kind zal krijgen. Als je al een tijdje probeert zwanger te worden verwacht je vaak al onbewust een slechte uitkomst. En je voelt de angstige gevoelens die daarbij horen. Steeds weer. Je brein is geprogrammeerd om dit steeds opnieuw te denken, te voelen. Het is bijna ‘normaal’ geworden om je zo te voelen en om zo te denken. Het is de ‘balans’ waarin jij nu leeft.

Maar angst activeert je stress-systeem. Als je stress-systeem geactiveerd is, komen er stresshormonen vrij. En als dat voor langere tijd het geval is heeft je lichaam geen kans op tot rust te komen en te herstellen, met als gevolg dat uiteindelijk je immuunsysteem minder goed werkt en je gezondheidsklachten krijgt.

Kortom: je zet dus door ‘angstig te denken’ je stress systeem aan met alle gevolgen van dien.

Stress systeem uitzetten

De kans is groot dat jij op zoek bent naar een manier om van je stress af te komen: acupunctuur, yoga, ademhalingsoefeningen etc. Dat kan zeker helpen om je tijdelijke verlichting te geven, maar het zijn allemaal manieren om van buitenaf je probleem aan te pakken. Je legt de oplossing buiten jezelf. Maar het mooie is nou juist: de oplossing ligt in jouzelf! Als je ECHT iets wil doen, dan moet je het probleem – jouw manier van denken, jouw angst – van binnenuit aanpakken. En dat doe je door:

  • Je gedachten te managen
  • Je emoties te managen
  • Je gedrag aan te passen
  • Alleen nog maar keuzes te maken die intrinsiek goed voelen

Als je dat lukt, dan geef je jezelf en je lichaam de kans om een nieuwe balans te bereiken, een balans die wel goed en gezond voor je is.

Maar hoe doe je dat dan?

Allereerst: door je bewust te worden van je angsten en hoe je denkt. Je bewust worden van je onbewuste. Jezelf echt leren kennen, zodat je je nieuwe zelf kunt vormen omdat je bewust kunt kiezen wat je wil houden en wat niet.

Door je focus te verleggen op wat je NIET wil dat gebeurt naar wat je WEL wil dat gebeurt.

Wist je dat 95% van hoe je bent bestaat uit gewoontes die zijn geprogrammeerd in je brein? Dat zijn onbewuste processen. Het is niet gemakkelijk om er voor te kiezen iets anders te doen dan voorheen. Maar het herhalen van nieuw gedrag maakt dat jij je nieuwe zelf kunt worden. En dan kan je lichaam beginnen met herstellen van de stress die het heeft moeten doorstaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je dit consequent doet, je daadwerkelijk de structuur van je brein kunt veranderen. Je brein stuurt je lichaam aan, dus dat heeft effect op je lichaam. Op deze manier kun je je lichaam ‘laten geloven’ dat je leeft in een positieve situatie die je jezelf voorstelt. En komen de stoffen vrij die jouw wel gezond maken. Eigenlijk herprogrammeer je jezelf dus ;)!

Als je je stress systeem aanzet door ‘te denken’, dan kun je ook je stress systeem uitzetten door te denken. En dat is in jouw situatie echt goud waard. Dat is wat mensen bedoelen als ze zeggen: ‘Laat het los’. Dat zinnetje dat zoveel weerstand oproept. Vooral omdat het impliceert dat het je eigen schuld is dat jij niet zwanger wordt. Dat het makkelijk is om los te laten.

Nee, dat is het niet, het is een proces. Maar het is mogelijk om angst los te laten en daardoor minder stress te ervaren…zodat je lichaam daarvan profiteert.

Mediteren als hulpmiddel

Ik zeg je eerlijk: mediteren was echt niet mijn ding. Ik had er de rust niet voor, geloofde niet echt in de werking, vond het zweverig. Maar ergens was ik ook geïntrigeerd. Door al die verhalen over wat het voor je kan betekenen. Nu ik me er meer in heb verdiept weet ik dat meditatie heel goed helpt bij stress-gerelateerde problemen. Ook doordat ik nu weet dat wetenschappelijk onderzoek meerdere malen heeft aangetoond dat er heel veel bereikt kan worden. En het mooie is: mediteren kun je doen wanneer je wil, alleen of met een geleide meditatie, in allerlei soorten. Het is de meest toegankelijke tool die er bestaat om controle over je manier van denken te krijgen: je hebt het altijd bij je.

Even heel kort: door te mediteren ga je voorbij aan je analytische brein en maak je contact met je onbewuste. Er komt ruimte in je brein om andere delen van het brein aan te spreken, er worden nieuwe verbindingen gemaakt waardoor je brein synchroniseert. Door dat regelmatig te doen is er uiteindelijk sprake van een nieuwe balans.

Mediteren is een vaardigheid, die kun je leren, gewoon door het te doen. Eerst voel je wellicht weerstand, maar na een tijdje ga je naar je meditaties uitzien. Want als je het echt de kans geeft dan merk je dat je geest verandert, je lichaam verandert en uiteindelijk je leven verandert.

Om je een eerste zetje te geven je angsten los te laten heb ik een meditatie voor je opgenomen, die kun je hier beluisteren.

Liefs,

Nina


ps. Stel nou dat je denkt: ik wil dit. Ik wil hier iets aan doen….weet dan dat ik je daarbij kan helpen: in persoonlijke sessies of met mijn online programma.