fbpx

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb even genoeg van alle Corona-info en daarom schrijf ik vandaag eens over iets heeeeel anders! Over SEKS. 

​​Studies tonen aan dat 60 procent van de vrouwen ontevreden is over haar seksleven. Voor vrouwen die seks op de klok hebben, omdat ze ontzettend graag zwanger willen worden, is het ook soms lastig om nog pret in bed te hebben. De enorme wens voor een baby is van groter belang, dan dat seks ook nog eens bevredigend is.

Ok, het is niet mijn expertise want ik ben geen seksuoloog, maar ik heb toch even wat nuttige info voor je opgezocht! Na zelf jaren te maken hebben gehad met seks op de klok, weet ik hoe belangrijk het is om juist je seksleven voldoende aandacht te geven. Zodat het leuk blijft, naast dat het nuttig is voor het nastreven van je wens. Op die manier hou je niet alleen je relatie goed, maar het is ook bijzonder goed voor je gezondheid (mentaal en fysiek). 

​​En nee, ik ga het niet hebben over speciale ‘superstandjes’ of sexy lingerie…..maar waarover dan wel? Lees gauw verder om daar achter te komen!

Allereerst: waarom zou je goede seks moeten hebben?

Er is natuurlijk de meest voor de hand liggende reden: goede seks voelt geweldig. Maar de voordelen van seks stoppen daar niet. Goede seks is goed voor de gezondheid. Dit is wat we weten over seks en gezondheid:

  • Seksuele activiteit met een partner minstens één keer per week helpt volgens onderzoek bij het reguleren van je menstruatiecyclus.
  • Een orgasme verhoogt de vruchtbaarheid (op een aantal verschillende manieren, waaronder een positieve invloed op de basale lichaamstemperatuur).
  • Aangename seks kan de onaangename symptomen van PMS helpen verzachten. Uit een breed scala aan onderzoeken blijkt dat seks en orgasme een golf van endorfines en corticosteroïden in het lichaam veroorzaken, die de pijn helpen verminderen en je minder chagrijnig maken.
  • Als je regelmatig seks hebt, zie je er jonger uit! Onderzoek wijst uit dat vrouwen die minstens drie keer per week seks hebben, er tien jaar jonger uitzien dan degenen die het niet zo vaak hebben…..
  • Frequente, bevredigende seks hebben gaat gepaard met een reeks positieve gezondheidsresultaten, van lagere borstkankercijfers en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten tot het versterken van de immuunsysteem en het bevorderen van de groei van nieuwe hersencellen.

Je kunt dus gerust stellen dat bevredigende, plezierige seks het lichaam van een vrouw goed doet.

Maar hoe kan het dan beter?

Het geheim zit in je hormooncyclus. Onze maatschappij is ingericht op de 24-uursklok. Deze is in lijn met het ritme van de zon en de biologische klok van mannen, kinderen en vrouwen die de overgang er al op hebben zitten.

Maar in hun vruchtbare jaren hebben vrouwen met nóg een bioritme te maken: de menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen, ook wel het infradiaanse ritme genoemd. Deze bioklok krijgt lang niet zoveel aandacht als de 24-uursklok, terwijl hij minstens zo belangrijk is.

Deze ‘tweede klok’ is een interne tijdwaarnemer, net als de 24-uurs circadiaanse cyclus die de slaap-waakcyclus regelt. Als je weet dat elke maand verschillende ritmes kent, begrijp je je lijf niet alleen beter, je voelt je ook op je best. Maar deze kennis is ook handig om je libido te begrijpen en meer bevredigende seks te hebben.

Hoe het werkt

Tijdens elk van de vier fasen van je cyclus veranderen je hormonen op een manier die van invloed is op je humeur, creativiteit, immuniteit, energie, communicatie en … hoe erg je geïnteresseerd bent in seks…….of niet. Je natuurlijke hormonale verschuivingen spelen ook een rol in hoeveel voorspel je nodig hebt, hoe intens je orgasmes zullen zijn en hoe lang het duurt voordat je een climax bereikt.

Wanneer je weet dat je lichaam niet elke keer op dezelfde manier reageert op seks, afhankelijk van, zorgt al voor betere seks. Als je wat meer rekening houdt met in welke fase je zit, kun je bepaalde verwachtingen loslaten en ‘vrijer’ zijn. Je leert ook beter naar je lichaam luisteren en te handelen naar wat je lichaam op dat moment nodig heeft aan fysiek contact.

De 4 fasen van de 28-daagse hormooncyclus

Ik weet het: niet elke cyclus duurt 28 dagen, die van mij was dat in ieder geval nooit! Maar ik hou even het gemiddelde aan om je kort te vertellen hoe elk van de vier fasen van je cyclus je lichaam, relatie en zin in seks normaal gesproken beïnvloeden.

1. Folliculaire fase (de 7 tot 10 dagen na het einde van je menstruatie)

Tijdens deze fase:

Je geslachtshormonen hebben een laag niveau tijdens deze fase en je hersenen zijn klaar voor het ervaren van nieuwe dingen.

Wat dit betekent voor je seksleven:

De vagina kan tijdens deze fase wat droger zijn, dus het gebruik van een natuurlijk glijmiddel is een goede keuze. In deze fase is je brein gericht op het opdoen van nieuwe ervaringen, dus dit is een goed moment om nieuwe dingen in de slaapkamer uit te proberen.

2. Ovulatiefase (de 3 tot 4 dagen in het midden van uw cyclus wanneer je ovuleert)

Tijdens deze fase:

Het niveau van je geslachtshormonen stijgt, je hebt meer natuurlijke afscheiding en je bent in de stemming om te socializen en contact te maken – in relatie tot je partner betekent dat meer flirten en behoefte aan aanraking.

Wat dit betekent voor je seksleven:

Biologisch is het goed geregeld. Je hebt nu meer zin in seks dan ooit, goede timing want nu heb je de meeste kans om zwanger te worden. Orgasmes komen meestal ook gemakkelijker wanneer je ovuleert en je verbale vaardigheden zijn op hun best, je voelt je zelfverzekerd over wat je wilt. Voel je niet beschaamd over je behoefte aan seks gedurende deze periode. Het is all biological!

3. Luteale fase (10 tot 14 dagen na ovulatie en voor je menstruatie)

Tijdens deze fase:

Je hormonen blijven hoog tijdens de eerste helft van deze fase en beginnen dan vlak voor je menstruatie af te nemen. Emotioneel gezien is dit een tijd voor jou waarin je je relatie en jezelf met heldere ogen bekijkt.

Wat dit betekent voor je seksleven:

Tijdens de eerste helft van deze fase zijn je hormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) hoog en waarschijnlijk ook je libido. Naarmate je hormonen dalen, zal je zin in seks verminderen en verlang je misschien naar rustigere seks met meer voorspel. Ook in de tweede helft van deze fase is glijmiddel geen overbodige luxe.

4. Menstruatie (de 3 tot 7 dagen van je menstruatie)

Tijdens deze fase:

Je hormonen dalen aanzienlijk, je baarmoeder neemt in volume toe (net voor je bloeding) en je snakt naar ‘tijd voor jezelf’.

Wat dit betekent voor je seksleven:

Je interesse in seks is waarschijnlijk lager dan normaal gedurende deze tijd dankzij afnemende hormonen en sommige mensen willen uberhaupt geen seks hebben tijdens het menstrueren.

De menstruatie is een goed moment om wat minder met anderen bezig te zijn en je op jezelf te concentreren. Maar als je wel seks wil hebben, laat je dan niet door allerlei taboes in de weg staan! Seks kan juist in deze periode heel fijn aanvoelen, omdat de baarmoeder het gevoel nu kan versterken! Veel vrouwen vinden ook dat seks menstruatiekrampen helpt verlichten. Je kunt het bijna zien als een interne massage voor je baarmoeder.

Dus, mocht je merken dat er bij jou – misschien wel door een verstoorde cyclus – een verlaagd libido is…..dan is het in balans brengen van je hormonen dus wat je kunt doen! (hoe je dat kunt doen kun je lezen in de mails van de challenge waar je momenteel aan mee kunt doen via www.zograageenbaby.nl/geduld)….

Wat ik daarin niet met je deel is het supplement zink. Testosteron (zij het in kleinere hoeveelheden dan bij mannen) helpt het libido van vrouwen te versterken en zink ondersteunt een gezond testosterongehalte. Als je het gevoel hebt dat je libido wat aan de lage kant is, is het een goed begin om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende zink binnen krijgt 😉. Ook Omega-3, magnesium, B-vitaminen en probiotica helpen mee aan een beter libido omdat ze een gezonde hormoonhuishouding ondersteunen (maar daarover dus meer in de mails van de challenge!).

Succes allemaal!

Liefs,

Nina