fbpx

Als je weer een teleurstelling voor je kiezen krijgt, de zoveelste, dan kan het zomaar zijn dat je het gevoel hebt dat je het niet meer trekt. Dat je de emoties niet meer aan kunt. Dat het teveel is.

Ik weet nog dat ik eens wegliep bij de arts, na een echo die een volgende miskraam aankondigde. En dat het leek alsof ik in een waas wegliep, dat de aarde onder me wegzakte. Dat ik alleen nog maar in bed wou liggen, zonder iemand om me heen. En nu ik dit opschrijf, krijg ik tranen in mijn ogen. Omdat niets zo eenzaam voelt als het verdriet dat je hebt om een onvervulde kinderwens. En dat ik dat heb meegemaakt en dat jij dat nu meemaakt.
Dat is gewoon ook verdrietig.

Strategie

Mijn strategie was om alle emoties weg te stoppen, om ze niet te hoeven voelen. Ik liep er voor weg, maar dat is hetzelfde als voor je eigen schaduw weglopen. Nu weet ik wel beter. Die emoties ZIJN er nu eenmaal. Je ontkomt er niet aan en ze zijn blijkbaar een onderdeel van jouw weg naar een baby.

Wanneer je emoties gaat negeren komt je lichaam onnodig onder nog meer spanning te staan.
Er komen nog meer stresshormonen vrij, want je bent krampachtig aan het volhouden dat het wel ok met je gaat. Het brengt je uit balans en is simpelweg slecht voor je gezondheid.

Loslaten

Hoe heerlijk zou het zijn om even alles los te laten? Om te mogen voelen wat je voelt? Om toe te laten wat je voelt en te accepteren dat het is zoals het is. Zonder het mooier te maken, zonder te doen ‘alsof’.

Door eens echt uit te spreken wat je voelt. Zodat je kunt ontladen en kunt ontstressen. En je kunt beginnen aan het verwerken van wat er eigenlijk is gebeurt waardoor je de emotie hebt ervaren. Zodat er ruimte komt en een gevoel van opluchting. Zodat je niet leegloopt, maar weer kunt opladen. En je ECHTE steun kunt krijgen van de mensen om je heen, gebaseerd op hoe jij je diep van binnen voelt in plaats van wat je aan de buitenwereld laat zien.

Mensen kunnen je pas liefde en zorg geven als ze weten wat jij voelt. Hoe het ECHT met jou gaat.

9 tips & tricks die je kunnen helpen….

Moeilijk? Eng?

Ja, dat is het ook. Daarom besteed ik er ook veel aandacht aan in mijn online programma. Maar ik deel hier alvast wat tips en tricks die je op weg helpen:

  • Emoties heb je niet voor niets, ze willen je iets vertellen. Het is de kunst om te gaan luisteren naar jezelf. Naar wat je voelt, naar wat je lichaam je vertelt…wat is het exact wat je zo verdrietig maakt? Wat zit er achter? Alleen als je dat duidelijk hebt kun je iets aan het rotgevoel doen!
  • Schrijf voor jezelf eens op welke emoties je vooral voelt. Wat komt er vaak langs? Waar zou je iets aan willen doen? Welke behoefte heb je waar je nu misschien niet aan tegemoet komt en die je extra emotioneel maakt?
  • Als je het moeilijk vindt om emoties te registreren, scan dan eens je lichaam, vaak kun je aan je lichaam merken dat je spanning ervaart nog voordat je het zelf ‘weet’. Waar zit spanning, waar voel je misschien zelfs pijn? Vaak zit spanning in je schouders of in je kaak….pijn in je buik of hoofd is ook een mogelijk signaal dat je emoties onderdrukt.
  • Veroordeel jezelf niet dat je (misschien heel vaak) emotioneel bent, het is menselijk om emoties te voelen en in jouw geval heel logisch dat je emotioneel bent.
  • Accepteer je emoties. Je ontkomt er niet aan en ze zijn (heel vaak) niet leuk. Verzet je niet langer.
  • Als je een emotie voelt, laat het dan helemaal toe: huil zoveel als je moet huilen of schreeuw het uit als je boos bent (op een plek die veilig voor je voelt). Laat die negatieve energie er uit….dat lucht zo op en maakt ruimte vrij voor nieuwe, positieve energie.
  • Vertel aan iemand die dichtbij je staat dat je het echt moeilijk hebt en dat je graag af en toe zou willen uithuilen bij diegene. Als je dat concreet gevraagd hebt, ben je eerder geneigd om dat ook echt te doen en heb je minder het idee dat je iemand ‘lastig valt’.
  • Zoek een uitlaatklep die jou helpt om spanning los te laten op een gezonde manier. Dat kan boksen zijn, yoga, wandelen, dansen of mediteren. Het maakt niet uit wat het is, als het jou helpt even alles los te laten is het al goud waard.
  • Als je even helemaal overmand wordt door een heftige emotie, stel je emoties dan voor als golven in de branding, ze komen en ze gaan. Vertrouw erop dat het rotgevoel ook weer zal verminderen, zal weggaan. Dit is niet voor eeuwig.

Succes!

Liefs,

Nina