fbpx

‘Waarom voel ik me zo slecht nu zwanger worden niet lukt?’

Die vraag heb jij je ongetwijfeld wel een keer gesteld. En het antwoord lijkt misschien simpel. Door alle hobbels die je tegenkomt op je weg naar een baby. Doordat het bij iedereen gemakkelijk lijkt te gaan, behalve bij jou. Door alle teleurstellingen die je te verwerken krijgt. Door het verdriet dat je voelt.

Logisch dat je je slecht voelt. Maar er zit vaak meer achter dan dat. Er ligt een diepere oorzaak aan je gevoel ten grondslag. Iets waarvan je je nu misschien helemaal niet bewust bent. En juist datgene zorgt ervoor dat je er zoveel stress en spanning door ervaart.

Een eerste stap naar minder stress en spanning is beter begrijpen wat een onvervulde kinderwens zo vreselijk ingewikkeld maakt om mee om te gaan. En geloof me dat is niet niks.

Misschien denk je wel: hoe gaat het mij helpen door dat te weten?

Nou, dat gaat je zeker helpen!

Het zal helpen om met andere ogen naar je situatie te kijken, met meer mededogen en meer oog voor je behoeften nu je het zwaar hebt. En ook niet onbelangrijk: het doet zoveel goed voor je relatie om meer begrip voor elkaar te hebben, zodat je niet uit elkaar groeit, maar naar elkaar toe beweegt.

Ik deel graag de top 6 redenen die een onvervulde kinderwens zo ingewikkeld maken met je:

1. Onzichtbaar verdriet

Het verdriet dat jij hebt om je (nog) onvervulde kinderwens is onzichtbaar. De mensen die dichtbij je staan weten misschien dat jij bezig bent om zwanger te worden, maar niet iedereen is op de hoogte. En het is heel waarschijnlijk dat je jouw diepste gevoelens moeilijk vindt om toe te laten, laat staan te delen met anderen. Dat maakt dat je je best eenzaam kunt voelen.

2. Verlieservaring

Vrouwen hebben nogal eens de neiging om zichzelf het gevoel te ontzeggen dat je kunt hebben als zwanger niet lukt: een K*&-gevoel. Ze rationaliseren de boel: ze vinden bijv dat ze stoer en sterk moeten blijven….
Maar sta je er wel bij stil dat jouw allergrootste wens niet uitkomt? Je verliest dus jouw droomplaatje. Sterker nog: dat gebeurt keer op keer. Elke maand of elke poging weer. En het gevoel dat je daardoor krijgt is zelfs te vergelijken met rouw. Want: als je je ergens aan gehecht hebt – in dit geval het toekomstbeeld van jou als moeder – en dat staat op losse schroeven, dan voelt dat hetzelfde als rouwen.

3. Controleverlies

Veel vrouwen hebben graag controle over hun leven en zijn daar ook goed in. Ze regelen alles zo, dat ze alles op orde hebben. Een fijne relatie, een leuk huis, fijn werk. Als zwanger worden niet lukt, ben je plotseling de controle kwijt over iets dat een heel belangrijk deel van jouw gewenste leven is. Je komt er achter dat het leven niet (geheel) maakbaar is en ineens ben je overgeleverd aan allerlei professionals die jou vertellen wat je, wanneer moet doen.

4. Confrontatie met perfectionisme

Als alles goed met je gaat laat je dat graag zien aan iedereen die we kennen. Zeker nu veel communicatie via social media verloopt is het heel gemakkelijk om likes binnen te harken door te laten zien hoe perfect jij alles voor elkaar hebt. Maar als het niet lukt om aan het ‘perfecte’ plaatje ‘huisje, boompje, baby’ te voldoen kan dat aanvoelen als gezichtsverlies naar de buitenwereld.
Als bonus voel je je ook nog eens jaloers als anderen wel aan de algemene verwachting voldoen. En over die jaloerse gevoelens voel je je dan weer schuldig….etc, etc.

5. Levensfases

Het feit dat het krijgen van een baby invloed heeft op de rest van je leven (denk aan alle verjaardagsfeestjes, de basisschooltijd, vakanties, het worden van opa en oma etc) maakt dat het geen momentopname van verdriet is, maar dat het potentieel je hele verdere leven kan gaan beïnvloeden. Het is niet alleen nu heel zwaar, maar je zal het de rest van je leven zwaar hebben als het niet lukt om een kindje te krijgen. Dat vooruitzicht geeft heel veel vrouwen, heel veel angst voor de toekomst en daardoor ervaren ze nog meer stress.

6. Relatie

In veel relaties, en zeker die tussen man en vrouw, is er sprake van verschillen in hoe ze omgaan met een onvervulde kinderwens. Over het algemeen hebben vrouwen meer behoefte aan praten en mannen meer behoefte aan afleiding. En dan kun je elkaar even helemaal niet vinden. Als je inzicht hebt in welke behoeften jij zelf hebt en wat die van je partner zijn is er meer begrip voor elkaar. Dat is essentieel om deze periode zonder kleerscheuren door te komen. Zonder begrip voelt een van de twee zich eenzaam, of zelfs allebei. En dat terwijl je juist zoveel steun aan elkaar kunt hebben.

Deze zes oorzaken komen in de eerste module (begrip) van het online programma uitgebreid aan bod, maar daar vind je ook allerlei tips, tricks en oefeningen zodat je meer begrip voor jezelf, je situatie en je partner krijgt. 

Wil je meer weten over mijn online programma en hoe dat jou (of jullie) kan helpen?

Plan dan een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek in! Zie www.zograageenbaby.nl/kennis-maken.

Liefs,

Nina