In deze blog vertel ik je meer over hormonale disbalans en een voor velen een bekende vorm daarvan: PCOS.
Let op: het is een vrij lang verhaal….en er is eigenlijk nog zoveel meer te vertellen! Ik heb geprobeerd zo beknopt mogelijk te zijn…maar ik geef toe: het is niet helemaal gelukt 😊.
Ik denk weleens dat veel meer vrouwen last hebben van een hormonale disbalans – of zelfs een vorm van PCOS – zonder dat zij het door hebben. Ik had het in ieder geval niet echt door. Ik dacht dat het normaal was dat ik onregelmatig menstrueerde, dat hoorde gewoon bij mij. Dat bevestigde mijn huisarts ook. Ik dacht dat het normaal was dat ik voor ik ongesteld werd al dagenlang bruin bloedverlies had. Daarvan zei de gynaecoloog dat het mijn menstruatie was. Ik vond het normaal dat ik in de week voor mijn ongesteldheid behoorlijke stemmingswisselingen had. Ik was nou eenmaal gevoelig voor hormonen…..
Dit is allemaal NIET normaal. Maar dat weet ik dus nu pas. Ik wil dat jij het nu al weet, zodat je misschien kunt achterhalen wat er bij jou speelt en er VANDAAG nog iets aan kunt doen!
Waarom meer balans?
Van nature zoeken hormonen naar een optimale balans en als dat verstoort wordt krijg je te maken met een symptoom. En je krijgt steeds meer symptomen, totdat je een ‘aandoening’ hebt zoals bijvoorbeeld verminderde vruchtbaarheid, PCOS, endometriose, etc.
Dit is voor iedere vrouw anders. Genen en levensstijl bepalen hoe jouw persoonlijke hormoonbalans er uit ziet en wat ervoor nodig is deze te verstoren. Het is dus heel belangrijk om de onderliggende oorzaak van jouw probleem te onderzoeken.
Door die oorzaak te ontdekken en dat ‘probleem’ op te lossen kun je het hormoonsysteem zichzelf laten ‘herstarten’ en ‘genezen’ en zorg je ervoor dat het systeem weer werkt zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Zodra je snapt hoe hormonen werken en hoe je ze positief kunt beïnvloeden, kun je er eigenhandig voor zorgen dat ze weer optimaal voor jou gaan werken.
Je gaat daarmee van een passieve relatie met je lichaam naar een heel actieve relatie. Het geeft je de kans om iets te doen, net zoals ik dat gedaan heb!
Resultaten van een gebalanceerd hormoonsysteem kunnen zijn:
– Spontaan zwanger worden wanneer dat eerder niet wilde lukken;
– Meer (levens)energie;
– Afvallen;
– Endometriose afname;
– Minder last van PMS;
– Vermindering van symptomen van PCOS.
PCOS in een notendop
Even een ‘kort’ uitstapje naar PCOS….
PCOS is een (best veel voorkomende) hormonale disbalans die vrouwen (in de vruchtbare leeftijd) beïnvloedt. In het bijzonder wordt de aandoening gekenmerkt door het hebben van een disbalans in de hormonen en deze disbalans verstoort de menstruatiecyclus. Vrouwen met PCOS hebben vaak geen/of een onregelmatige menstruatie.
Symptomen van PCOS:
- Ontbrekende of onregelmatige menstruatie (niet regelmatig ovuleren)
- Ongewenst gezicht en borsthaar
- Haaruitval op het hoofd
- Acne (specifiek op de kaaklijn, borst en rug)
- Extra gewicht rond de taille
- Onvermogen om af te vallen
- Insulineresistentie en ontregelde bloedsuikerspiegel (de meeste vrouwen met PCOS hebben een ontregelde bloedsuikerspiegel, maar niet allemaal)
Verschillende soorten PCOS
Er zijn drie soorten PCOS. Verschillende soorten PCOS hebben ook verschillende symptomen – niet alle vrouwen met PCOS zijn bijvoorbeeld te zwaar – en deze verwarring kan de diagnose en de juiste behandeling vertragen. Onregelmatige cycli en ontbrekende menstruatie zijn van toepassing op alle vrouwen met PCOS. Het is mogelijk om een combinatie van de drie typen PCOS te hebben.
- Insulineresistente PCOS
Dit is het meest voorkomende PCOS-type. Hoge insulineniveaus beïnvloeden de ovulatie, waardoor onregelmatige cycli en andere symptomen zoals gewichtstoename, weerstand tegen gewichtsverlies, acne, stemmingswisselingen en dunner wordend haar op het hoofd ontstaan.
- Op ontsteking gebaseerde PCOS
Dit type PCOS wordt het meest gezien bij vrouwen die niet te zwaar zijn en die niet de klassieke symptomen van PCOS hebben. Ontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder voedselintoleranties, blootstelling aan giftige stoffen, chronische virussen en / of chronische lichte verwondingen en een over het algemeen slecht dieet (met veel suikers).
- Door synthetische hormonen ontstane PCOS
Dit soort PCOS hebben sommige vrouwen die al lang aan de pil of andere hormonale anticonceptie zijn. Wanneer ze daarmee stoppen keert hun menstruatie niet (geheel) terug. De synthetische hormonen sluiten de communicatie tussen de hypofyse en de eierstokken af om zwangerschap te voorkomen en het kan lang duren en moeite kosten om dit weer op gang te brengen.
Wat kun je doen aan PCOS en/of hormonale disbalans?
PCOS en hormonale disbalans kan het beste worden aangepakt met het aanpassen van je voeding en levensstijl. Een van de allerbelangrijkste aanpassingen zou moeten zijn: MINDER SUIKER! Ik weet het, dat is echt heel moeilijk. Maar het is heel belangrijk dat je suikerspiegel stabiel gaat worden. Begin met twee weken totale eliminatie van suikers en daarna word je weer wat minder streng. Je zal zien dat je lijf dan al gewend is en je voedsel en drankjes veel sneller (te) zoet zal vinden.
Hierbij nog meer tips!
- Eet gezonde eiwitten en gezond vet bij het ontbijt. Probeer binnen 30 minuten na het wakker worden te ontbijten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en een vol gevoel te hebben tot de lunch.
- Neem niet teveel dierlijke eiwitten. Een Harvard-onderzoek toonde aan dat de vruchtbaarheid van vrouwen verbeterde wanneer ze meer eiwitten uit plantaardige bronnen haalden dan uit dierlijke bronnen. (Let op: eieren zijn wel prima!)
- Neem het JUISTE soort koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Hoewel sommige koolhydraten slecht zijn voor de gezondheid, zijn andere belangrijk voor hormonale balans. Neem bijvoorbeeld zilvervliesrijst en quinoa.
- Geen cafeïne meer. Cafeïne is catastrofaal voor je hormonen. Behoorlijk wat studies koppelen cafeïne aan verminderde vruchtbaarheid en hormonale disbalans.
- Kijk uit met gifstoffen (en probeer ze het liefst helemaal te vermijden). Elke dag worden we blootgesteld aan vele chemicaliën zoals in schoonmaakproducten, maar ook in gezondheids- en lichaamsverzorgingsproducten. Als je er gevoelig voor bent kunnen deze stoffen hormoon ontregelend werken. Gebruik dus het liefst zoveel mogelijk natuurlijke producten (als je het zou kunnen eten, is het ok!).
- Leef je leven volgens je natuurlijke ritme: je cyclus. Dat kun je bijvoorbeeld doen door in de twee weken na je menstruatie actiever te zijn en in de week voor je menstruatie wat meer rust te nemen (probeer te voelen hoeveel energie je hebt en wat je lichaam nodig heeft). Hier valt nog veel meer over te vertellen, maar teveel voor nu!
- Zorg voor een gezonde darmflora. Hormonale genezing is onmogelijk als je darmen uit balans zijn. Neem bijvoorbeeld probiotica ter ondersteuning van je darmen.
- Herstel een tekort aan voedingsstoffen. Laat eens een bloedtest doen om te kijken of je misschien tekorten hebt en let dan vooral op Vitamine B en vitamine D.
- Doe aan krachttraining. Sommige onderzoeken laten zien lichte, maar regelmatige krachttraining een positief effect heeft op de hormoonhuishouding.
- Slaap! Goed en met regelmaat slapen helpt heel goed bij hormoonregulatie. Zorg dat slapen en een gezond slaapritme prioriteit krijgt!
- Last but not least: verminder stress. Het stresshormoon cortisol is een hele grote hormonale stoorzender. Cortisol wordt gemaakt van progesteron, teveel stress geeft dus een lagere progesteronwaarde (progesteron speelt een heel belangrijke rol in de cyclus)! Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Volg dan mijn online programma. Ik begrijp heel goed dat het veel is allemaal en dat bepaalde dingen ook geld kosten, heb ik een speciale korting van 15% (ook geldig bij deelbetaling). Gebruik de kortingscode BALANS2020. Klik hier als je dat wil!
Houd in gedachten waar je het voor doet, dan hou je het vol!
Boost je vruchtbaarheid
Tot slot: wil je hier nog veel meer over weten? Ik ben van plan om alles wat ik te weten ben gekomen (en dat is nog veel meer dan dit) in een nieuw (kort) online programma te gaan samenbrengen: ‘Boost je vruchtbaarheid’. Ik ben heel benieuwd of hier animo voor is, dus als jij daar interesse in hebt, let me know!
Liefs,
Nina
Recente reacties